Loonbeslag in Nederland: Impact op Werknemers

In Nederland komt loonbeslag gemiddeld 500.000 keer per jaar voor, waardoor werknemers zowel financieel als mentaal worden geraakt. Bovendien legt dit extra werk op de HR-afdeling of payroll-specialist, en kan het leiden tot lagere prestaties en een hoger verzuimpercentage. In deze blog bespreken we de volgorde van preferentie bij beslagleggers, de rol van instanties zoals CAK, en het belang van de beslagvrije voet. Daarnaast delen we tips om loonbeslag te voorkomen en werknemers met financiële problemen te ondersteunen.

Volgorde van preferentie bij beslagleggers
In sommige gevallen kan een werknemer meerdere schuldeisers hebben die allemaal beslag proberen te leggen op het salaris. In zo'n situatie kan de eerste beslaglegger de opvolgende beslagleggers doorverwijzen via een derdenverklaring. De eerste beslaglegger houdt het beslagdossier bij en verdeelt de geïnde bedragen over de andere schuldeisers.
Het is echter essentieel om te weten dat er enkele preferente beslagleggers zijn die voorrang hebben, zelfs als er al beslag is gelegd op het salaris.

De preferente beslagleggers in volgorde zijn:
• De Belastingdienst
• Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen
• CAK (alleen betalingsregeling)
• CJIB
• DUO
• Gemeentelijke belastingen
• Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen
• SVB
• UWV
Pas daarna komen de commerciële partijen in aanmerking.

De rol van CAK
Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. Als een werknemer geen Nederlandse zorgverzekering heeft of de premie zes maanden of langer niet heeft betaald, kan het CAK een bestuursrechtelijke premie op het salaris van de werknemer laten toepassen. De werkgever ontvangt hierover een brief en moet maandelijks een bedrag (in 2023: €165,70) inhouden op het salaris en dit overmaken naar het CAK. Het is van groot belang voor werkgevers om direct op de brief te reageren, omdat de premie niet met terugwerkende kracht mag worden verwerkt. Als de werkgever te laat is met de verwerking, moet deze het bedrag betalen zonder dit te verrekenen met het salaris van de werknemer. Aangezien het om een inhouding bestuursrechtelijke premie gaat, hoeft er geen rekening te worden gehouden met de beslagvrije voet.

De betekenis van de beslagvrije voet
De beslagvrije voet is het bedrag dat de werknemer minimaal moet overhouden, oftewel het netto bedrag dat de werknemer daadwerkelijk ontvangt. Bijvoorbeeld, als een werknemer een netto maandsalaris heeft van €2.300,- en er is een loonbeslag van €2.800,- gelegd met een beslagvrije voet van €1.450,-, zal de werknemer een netto bedrag van €1.450,- ontvangen, terwijl de beslaglegger maandelijks €850,- krijgt. De beslagvrije voet zorgt ervoor dat de werknemer in zijn basisbehoeften kan voorzien. Alle beslagleggers berekenen de beslagvrije voet op dezelfde manier en houden rekening met de persoonlijke situatie van de werknemer, zoals burgerlijke staat en het aantal kinderen.

Voorkomen is beter dan genezen
Het is van groot belang om loonbeslag bespreekbaar te maken. Werknemers bespreken hun financiële zaken vaak niet met hun werkgever, dus het is des te belangrijker om werknemers bewust te maken van dit onderwerp en hen te helpen waar mogelijk. Er zijn verschillende instanties waar werknemers met financiële problemen terechtkunnen, zoals de gemeente. Als werkgever kunt u wellicht helpen bij het treffen van een regeling met een schuldeiser of werknemers trainingen aanbieden om schulden te voorkomen.

Met deze informatie bent u beter voorbereid op loonbeslag en kunt u werknemers ondersteunen tijdens financieel moeilijke tijden. Door bewustwording te vergroten en tijdig te handelen, kunnen we de impact van loonbeslag op werknemers en organisaties verminderen.