De onderneminingsraad

Organisaties met 50 of meer medewerkers zijn verplicht om een Ondernemingsraad (OR) in te stellen. De OR is een raad waarbij de leden werknemers zijn én die de belangen van de werknemers behartigen. In de WOR (Wet op de Ondernemingsraden) zijn alle rechten en plichten van de OR vastgelegd.

Rechten OR 
Om de positie van de OR te verstevigen en om werkgevers niet de kans te geven om de OR buiten te sluiten bij belangrijke beslissingen heeft de overheid vier rechten geformuleerd voor de OR: overlegrecht, adviesrecht, instemmingsrecht en initiatiefrecht.
Overlegrecht: het recht om overleg te voeren met de werkgever over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot de organisatie.
Adviesrecht: voor besluiten die belangrijke gevolgen zullen hebben voor de organisatie, dient de werkgever advies in te winnen bij de OR.
Instemmingsrecht: voor een aantal besluiten dient de werkgever eerst instemming te krijgen vanuit de OR alvorens de veranderingen doorgevoerd mogen worden. Hierbij gaat het meestal om personele veranderingen, bijvoorbeeld wijziging van werktijden.
Initiatiefrecht: de OR heeft het recht om met initiatieven te komen.

Overleggen
De OR en de werkgever dienen ten minste twee keer per jaar bij elkaar te komen. Meestal is er vaker dan twee keer per jaar een bijeenkomst, aangezien belangrijke beslissingen niet zes maanden kunnen wachten op akkoord van de OR. De OR kan bij beslissingen hun achterban om hulp vragen. Tevens kunnen zij externe deskundigen inhuren.

Personeelsvertegenwoordiging
In sommige cao’s worden werkgevers verplicht om ook bij minder dan 50 werknemers een OR op te richten. Voor organisaties met 10 tot 50 werknemers moet er een personeelsvertegenwoordiging worden ingesteld, indien een meerderheid van de medewerkers dit wilt.

Een organisatie kan naast de ‘normale OR’ ook nog andere OR’s hebben: COR (Centrale Ondernemingsraad), GOR (Groepsondernemingsraad), DOR (Departementale Ondernemingsraad), EOR (Europese Ondernemingsraad). Mocht je daar meer informatie over willen, dan vernemen wij dat graag.

De OR is een belangrijk orgaan om de positie én de belangen van de werknemers te behartigen. Juist door samenwerking tussen de OR en de werkgever kan het beste resultaat worden behaald.

*dit is een beknopte samenvatting met betrekking tot de OR. Wil je meer informatie over de OR? Laat het ons weten!