Ziekteverzuim

De gemiddelde meldingsfrequentie van werknemers ligt momenteel rond één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. In de meeste MKB-bedrijven ligt het begeleiden van ziekteverzuim bij de HR-afdeling. Grotere bedrijven hebben kunnen hiervoor ook een aparte afdeling hebben.

Contract arbodienst
In de Arbowet is beschreven dat elke werkgever met minimaal 1 werknemer in dienst verplicht is om een contract te hebben met een arbodienst of een bedrijfsarts. In dezelfde wet staan welke zaken er in de overeenkomst dienen te staan. Er zijn organisaties, meestal de kleinere, die het gehele ziekteverzuim uitbesteden, uiteraard betalen zij hier dan ook voor.

Wet Verbetering Poortwachter
Als blijkt dat een werknemer voor een langere duur zal verzuimen, dien je als werkgever ervoor te zorgen dat je alle stappen conform Wet Verbetering Poortwachter (WvP) neemt. Dit ter voorkoming van een loonsanctie. De belangrijkste stappen:• Probleemanalyse: zorg ervoor dat in de zesde week van ziekte er een probleemanalyse wordt gemaakt. Werknemer dient hiervoor contact te hebben gehad met een bedrijfsarts.

  • Plan van Aanpak (PvA): binnen 14 dagen na het opstellen van de probleemanalyse, maar binnen de achtste week van ziekte dienen werkgever en werknemer samen een plan van aanpak te maken. Gebruik hiervoor het standaard formulier dat te downloaden is van de website van het UWV.
  • Evaluatie van PvA: elke zes weken dienen werkgever en werknemer het PvA te evalueren. Gaat de eventuele re-integratie, zoals beschreven, nog voorspoedig of dient er een bijstelling gemaakt te worden? Tevens dient de werknemer met enige regelmaat opgeroepen te worden bij de bedrijfsarts.
  • 42e weeks-melding: zodra werknemer 42 weken ziek is, dient de werkgever hiervan een melding te maken bij het UWV. Dit kan heel makkelijk door in te loggen (met E-herkenning) via het werkgeversportaal.
  • Eerstejaarsevaluatie: tussen week 46 en week 52 dienen werkgever en werknemer samen een eerstejaarsevaluatie te maken. Tevens dient er gekeken te worden of er echt geen mogelijkheid is voor re-integratie eerste spoor (bij werkgever). Ook niet als er werkplekaanpassing of aanpassing van taken van toepassing is. Gebruik hiervoor het formulier van UWV.
  • Arbeidsdeskundigonderzoek: laat door een extern, gespecialiseerd bedrijf een arbeidsdeskundigonderzoek verrichten. Er wordt dan gekeken of eerste spoor echt niet mogelijk is en welke werkzaamheden er eventueel wel gedaan kunnen worden door werknemer. De arbeidsdeskundige zal naast contact met werkgever en werknemer ook contact hebben met de arbodienst/bedrijfsarts zodat er een compleet beeld geschetst kan worden van de beperkingen en de eventuele mogelijkheden.
  • Tweede-spoor-traject: met de uitkomst van het arbeidsdeskundigonderzoek (welke functies zijn realistisch en haalbaar) dient het tweede spoor gestart te worden. Samen kijken naar een baan buiten de organisatie. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bureau in, maar houd wel de regie in handen. Check of er regelmatig contact is en zorg dat je voortgangsrapportages ontvangt.
  • WIA-aanvraag: mocht de werknemer in week 88 nog niet hersteld zijn, dan zal hij een WIA-aanvraagformulier vanuit het UWV ontvangen. Let hierbij goed op de uiterste datum van aanvraag (staat vermeld in de brief). Tevens zullen werkgever en werknemer samen een eindevaluatie verrichten. In eerste instantie is de werknemer verantwoordelijk voor aanleveren van alle gegevens (het volledige re-integratieverslag) aan het UWV, maar hij kan de werkgever machtigen om bepaalde zaken aan te leveren. Werkgever dient de stukken via het portaal te uploaden binnen 1 werkdag na aanvraag.

WGA of IVA
Een arts van het UWV zal oordelen of de zieke werknemer een WGA- of een IVA-uitkering zal ontvangen.
WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten; werknemer kan 65% of minder van huidig salaris verdienen, maar dit zal waarschijnlijk verbeteren.
IVA: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten; werknemer kan 20% of minder van huidig salaris verdienen en dit zal niet verbeteren.

Doorbetaling salaris bij ziekte
Vanuit de wetgever ben je als werkgever verplicht om twee jaar lang minimaal 70% van het salaris door te betalen. Mocht er een cao van toepassing zijn, lees deze dan goed door. Hierin staat vermeld welk percentage er betaalt dient te worden, of er een wachtdag van toepassing is etc. Aangezien het ziekteverzuim een behoorlijke kostenpost kan worden, bestaan er hiervoor voor werkgevers verschillende verzekeringen. Daarnaast kan je als werkgever ervoor kiezen om eigenrisicodrager te zijn voor de WGA & IVA. Hier zitten vele voordelen, maar ook nadelen aan.

Wil je je proces omtrent ziekteverzuim optimaliseren? Wil je advies omtrent een contract met een arbodienst/bedrijfsarts? Meer informatie over verschillende verzekeringen? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met HRVRAAG!