Ziekteverzuim

Ziekteverzuim begeleiden: Wat moet je weten als werkgever?


Het ziekteverzuim van werknemers ligt gemiddeld op één keer per jaar per medewerker. In veel MKB-bedrijven ligt de verantwoordelijkheid voor het begeleiden van ziekteverzuim bij de HR-afdeling, terwijl grotere bedrijven vaak een gespecialiseerde afdeling hebben om dit proces te beheren. In deze blog bespreken we de stappen die essentieel zijn voor een effectief ziekteverzuimbeleid en de rol van de Wet Verbetering Poortwachter.


Contract met arbodienst of bedrijfsarts: Verplichte ondersteuning

Volgens de Arbowet is iedere werkgever met minstens één werknemer verplicht om een contract af te sluiten met een arbodienst of bedrijfsarts. Dit contract bevat afspraken over de begeleiding bij ziekteverzuim. Kleinere bedrijven besteden het ziekteverzuim soms volledig uit aan een arbodienst, wat extra kosten met zich meebrengt, maar ook ontzorging biedt. Een goed arbocontract zorgt ervoor dat werkgevers voldoen aan de Arbowet en biedt werknemers de juiste ondersteuning.


Wet Verbetering Poortwachter: Stappen voor een correct verzuimtraject

Wanneer een werknemer langdurig ziek is, moet de werkgever de stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter (WvP) volgen om een loonsanctie van het UWV te voorkomen. Hieronder staan de belangrijkste stappen uit het verzuimproces:

  • Probleemanalyse: Binnen zes weken na de eerste ziekmelding stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op, in overleg met de werknemer.
  • Plan van Aanpak (PvA): Binnen acht weken na de ziekmelding, en uiterlijk 14 dagen na de probleemanalyse, stellen werkgever en werknemer samen een Plan van Aanpak op. Gebruik hiervoor het formulier dat beschikbaar is op de website van het UWV.
  • Evaluatie van het PvA: Elke zes weken evalueren werkgever en werknemer de voortgang van het PvA om bij te sturen indien nodig en de re-integratie te optimaliseren. Regelmatige bezoeken aan de bedrijfsarts blijven ook verplicht.
  • 42e-weeksmelding: Als de werknemer 42 weken ziek is, meldt de werkgever dit bij het UWV via het werkgeversportaal.
  • Eerstejaarsevaluatie: Tussen week 46 en 52 voeren werkgever en werknemer een evaluatie uit om te kijken of re-integratie binnen het bedrijf mogelijk is. Daarnaast wordt er samen gekeken naar het komende jaar. Gebruik het UWV-formulier voor de juiste verslaglegging.
  • Arbeidsdeskundig onderzoek: Door een externe organisatie dient het arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd te worden, om te bepalen of er realistische functies zijn binnen de organisatie (eerste spoor) of dat het tweede spoor moet worden ingezet. De arbeidsdeskudinge maakt hierbij gebruik van het inzetbaarheidsprofiel, opgemaakt door de bedrijfsarts.
  • Tweede spoor: Als de re-integratie binnen het bedrijf niet mogelijk is, start het tweede spoor, waarbij een gespecialiseerd bureau de werknemer begeleidt bij het zoeken naar passend werk buiten de organisatie. Voor de werkgever is het van belang om regelmatig contact te hebben met de organisatie die het tweede spoor uitvoert en dat er voortgangsrapportages worden gedeeld.
  • WIA-aanvraag: Indien de werknemer na 88 weken nog ziek is, ontvangt hij van het UWV een WIA-aanvraagformulier. Samen met de werkgever wordt een eindevaluatie gemaakt. De werknemer dient zelf de WIA-aanvraag te verrichten, echter kan de werkgever wel een aantal benodigde stukken indienen via het werkgeversportaal.


WGA of IVA

Een UWV-arts beoordeelt of de werknemer in aanmerking komt voor een WGA- of IVA-uitkering op basis van zijn of haar arbeidsvermogen:

  • WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten): Voor werknemers die naar verwachting weer (deels) kunnen werken.
  • IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten): Voor werknemers die naar verwachting langdurig niet meer in staat zijn om te werken.


Doorbetaling salaris bij ziekte: Wettelijke verplichtingen

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om bij ziekte minimaal 70% van het salaris gedurende twee jaar door te betalen. Afhankelijk van de cao kan dit percentage hoger zijn, en kunnen er aanvullende voorwaarden gelden, zoals wachtdagen. Ziekteverzuim kan een aanzienlijke kostenpost vormen, waarvoor werkgevers zich kunnen verzekeren of ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA & IVA. Eigenrisicodragerschap heeft voordelen en nadelen, waaronder kostenbesparing, maar ook verhoogde verantwoordelijkheid voor het verzuimproces.


Ziekteverzuimproces optimaliseren? Vraag om advies!

Wil je het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie optimaliseren? Heb je vragen over het afsluiten van een arbocontract, verzekeringen, of andere aspecten van ziekteverzuim? Neem dan contact op met HRVRAAG voor professioneel advies en ondersteuning!